Wersje językowe
Waluty
Różnice między zapaską a fartuchem
Różnice między zapaską a fartuchem

Jakie są zastosowania fartuchów?

Dziś fartuchy często stanowią funkcjonalną część munduru. Wielu właścicieli firm wybiera fartuchy dla swoich pracowników, dodając ich branding dla profesjonalnego wyglądu.

Fartuchy zazwyczaj używane są, aby utrzymać ubrania w czystości i porządku oraz dla dodatkowej ochrony przed takimi rzeczami jak rozlane płyny, żywność, brud, zarazki, zagrożenia, włosy, chemikalia, farby, materiały artystyczne.

Fartuch kuchenny

Ten tradycyjny fartuch jest wiązany z tyłu w talii i ma regulację na szyję. Przeważnie sięgają do kolan, aby chronić przed zabrudzeniem, utrzymując ubranie pod spodem w czystości. Ponadto wiele długich fartuchów kelnerskich ma kieszenie, dzięki którym pracownicy mogą nosić ze sobą podkładki do zamówień, notesy, tablety lub inne przydatne przybory kuchenne podczas pracy.

Kto powinien kupować fartuchy kuchenne? Przede wszystkim osoby zatrudnione w kuchni. Noszenie fartucha pomaga zmniejszyć zanieczyszczenie krzyżowe między surowymi składnikami a gotowaną żywnością, poprawiając praktyki sanitarne w profesjonalnej kuchni. Tego typu fartuchy na szelkach są także odpowiednie dla szefów kuchni, zapewniając pokrycie całego ciała, co chroni personel przed zabrudzeniem.

Zapaska kelnerska

Zapaski kelnerskie nie zakrywają górnej części ciała, zapewniając najwyższy komfort kelnerom chodzącym po placówce gastronomicznej. Zapaska kelnerska w przeciwieństwie do fartuchów ma długość np. do kolan, która ułatwia poruszanie się i nadaje profesjonalny wygląd strojom roboczym. Krótkie zapaski bistro zwykle odcinają się w okolicy połowy ud, i umożliwiają jeszcze większy ruch nóg bez żadnych ograniczeń. Ponadto większość ma kieszenie, dzięki czemu kelnerzy mogą mieć pod ręką długopisy, notatniki, serwetki itp.

Kto powinien kupować zapaski kelnerskie? Takie ubrania są idealnym wyborem dla osób w ruchu np. kelnerzy w ogródkach, lub w bistrach o dużym natężeniu ruchu.

Dlaczego powinno się używać różnych fartuchów ?

Fartuch kuchenny jest najczęstszym rodzajem stroju dla gastronomii, ale czasami może być ograniczający, więc jeśli obsługa musi dużo się poruszać, lepiej sprawdzi się inny rodzaj, taki jak zapaska kelnerska, aby ułatwić swobodę ruchu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl