
Dokonując wyboru odpowiedniego fartucha kuchennego, zwykle skupiamy się na jego kolorystyce czy wzorach, które sprawiają, że wygląda on efektownie. Niemniej jednak fartuch powinien być także funkcjonalny, zatem warto przyjrzeć się, z jakich dokładnie materiałów został wykonany. Które z nich będą najlepszym wyborem?
Dlaczego rodzaj materiału jest tak istotny?
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że materiał, z którego wykonany jest fartuch kuchenny, odgrywa wręcz pierwszoplanową rolę. Zwykle kupujemy go, aby posłużył nam przez lata, i to bez względu na to, czy gotujemy na co dzień, czy jedynie od święta. Fartuch kuchenny "przyjmuje" spore ilości zabrudzeń, chronią przy tym naszą własną odzież. Dlatego też musi być łatwy w utrzymaniu, a plamy powinny być możliwe do usunięcia za pomocą dostępnych w sklepach detergentów. Ponadto, odpowiednio dobrany materiał na fartuchy kuchenne sprawia, że będzie nam się gotowało o wiele przyjemniej, szczególnie latem, gdy mamy na sobie stosunkowo skąpą odzież, zatem fartuch dotyka naszej skóry.
Jaki materiał na fartuch kuchenny wybrać?
Wiadomo już, że materiał, z którego wykonane są fartuchy kuchenne, jest tak samo istotny, jak ich kolor czy design. Pozostaje jednak pytanie, który z nich sprawdzi się najlepiej? Otóż okazuje się, że najlepszym wyborem będzie mieszanka bawełny i poliestru w proporcjach odpowiednio 35% i 65%. Tego typu fartuch charakteryzuje się także właściwą grubością (gramatura 245g/m2), dzięki czemu jest bardzo trwały i odporny na uszkodzenia mechaniczne. Fartuchy kuchenne z poliestru i bawełny:
- można prać w temperaturze 60 stopni,
- są łatwe w utrzymaniu,
- przy odpowiednim postępowaniu, można uniknąć ich prasowania,
- nie odkształcają się,
- nie przebarwiają się.
Ponadto tego rodzaju fartuchy są niezwykle przyjazne naszej skórze, dzięki czemu mogą się na nie zdecydować nawet alergicy, którzy- co do zasady- powinni unikać niektórych rodzajów materiałów. Warto mieć na uwadze, że fartuch stanowi niejako "drugą skórę", nie ogranicza więc ruchomości, co w kuchni jest niezwykle istotne.
Fartuch kuchenny dla zawodowców i amatorów
Poliester z domieszką bawełny, z którego wykonany jest fartuch, będzie optymalnym wyborem zarówno dla tych, którzy gotują zawodowo, jak i dla osób, które do kuchni zaglądają sporadycznie. Jest on łatwy w utrzymaniu, dlatego doczyścimy go nawet z plam po tłustym sosie mięsnym, soku jagodowym czy przecierze pomidorowym. Spełnia więc wszystkie swoje funkcje, a dodatkowo jest bardzo przyjazny w codziennym użytkowaniu.